Stephen King: Joyland

largeStephen King sa už niekoľko desaťročí predstavuje čitateľom ako autor neobyčajnej fantázie a schopnosti zaujať netradičnými námetmi i postavami. Mnohé jeho príbehy boli sfilmované a stali sa klasikami nachádzajúcimi stále nových a nových fanúšikov. Či už je hlavnou postavou spisovateľ v strednom veku, alebo outsiderská tínedžerka, svojou hĺbkou a neistým koncom si dokážu získať milióny nadšencov. Často majú dočinenia so silami presahujúcimi ich chápanie, čo má za následok, že im podľahnú a čaká ich nerovný boj.


Nadprirodzené námety sa už stali akýmsi poznávacím znamením Kingových románov, no napriek množstvu vydaných kníh stále prichádza s niečím novým. Dej jeho aktuálnej novinky Joyland sa odohráva retrospektívne v roku 1973 ako rozpomienka hlavného hrdinu Devina Jonesa.

Devin sa ako vysokoškolák pretĺka letom za pomoci brigády v univerzitnej jedálni a myšlienok na študentskú lásku. Jeho myšlienky ako panica neraz smerujú k úvahe, že azda cez tieto prázdniny konečne zaskóruje. Lenže jeho priateľka má vlastné plány a vyzerá to tak, že sa neuvidia celé leto. Devina čaká pomerne bezútešné obdobie, a preto sa podujme skúsiť šťastie ako pomocník v lunaparku. Tamojšie prostredie i ľudia si ho veľmi rýchlo získajú, atmosféra sa mu zaderie pod kožu a zatúži byť súčasťou netradičnej komunity. Keď sa navyše ubytuje v blízkosti Joylandu u domácej, ktorá vie o parku viac než ktokoľvek iný, jeho presvedčenie ešte zosilnie. Hoci nevykonáva práve lukratívne práce, pracovitosťou a priateľským prístupom si získa priazeň kolegov. Nad zábavným parkom sa však ako tieň vznáša niekoľko rokov stará vražda mladej ženy. O život prišla rukou priateľa počas prehliadky strašidelného zámku a pracovníci nočnej zmeny vídajú jej ducha potulovať sa po chodbách obľúbenej atrakcie. A ako sa zdá, nebola to prvá obeť neznámeho zločinca… Záhada okolo zabitej dievčiny Devina aspoň sčasti privádza na iné myšlienky, keďže nečakaný rozpad vzťahu ho dohnal až k úvahám nad samovraždou. Devinov šéf je hrdý na bizarný svet kolotočiarov, keďže vďaka nemu návštevníci zabúdajú na problémy a jednoducho sa bavia. Lenže napriek tomu aj v lunaparku ostávajú ľuďmi ako predtým, so všetkými kladmi i zápormi, a teda aj ich pohnútky sa dostanú postupne na povrch. Kým spočiatku sa kniha nesie v duchu budovania atmosféry, neskôr sa mení na čistokrvnú detektívku, aby vyústila do finále šmrncnutého mystikou.

Joyland je zábavná kniha. Nie je taká temná ako iné Kingove tituly, ani sa po jej prečítaní nebudete báť ísť v noci na WC, ale nedá sa jej uprieť zaujímavé prostredie a osobité postavy. Zároveň je celý text poznačený akousi nostalgiou za vtedajšími časmi i kritikou lacnej zábavy. Stephen King opäť ukázal svoj talent napísať dobrú knihu a nenápadne zapracovať dôležité myšlienky.