Kristin Cashore – séria Sedem Kráľovstiev (Výnimočná, Ohnivá, Iskrivá)

Svetoznáma séria vynikajúcej mladej autorky Kristin Cashore opisuje osudy 3 párov vo vymyslenej krajine v čase odpovedajúcemu zhruba našemu stredoveku.

Každá z týchto úžasných kníh je vo svojeje dokonalosti jedinečná. Preto poďme po poriadku.

Katsa bola vychovaná vo viere, že jej darom je zabíjať. Lienidský princ Po v sebe nosí tajomstvo, schopné zbaviť ho slobody.

vynimocna-kristin-cashoreVýnimočná. Prvotina vyšie spomenutej autorky aj keď to vôbec nie je vidieť. Hlavná hrdinka prišla o rodičov vo veľmi mladom veku a preto ju jej bezočivý strýko – kráľ vychoval v dokonalú zbraň na svojich odporcov. Katsa však dokázala odporovať – založila organizáciu nazvanú Spoločenstvo. Jej úlohou je tajný odporor proti všetkým tiranským kráľom Siedmych kráľovstiev. Teda až na Rora – mierumilovného, spravodlivého kráľa Lienidu. Už ako malá dokázala poraziť niekoľko po zuby ozbrojených vojakov holými rukami. Nečakaný návštevník, udájne nadaný bojovník s jedným okom strieborným a druhým zlatým preto predstavuje výzvu. Ako sa neskôr dozviete v Iskrivej (v originále Bitterblue) aj po toľkých rokoch sa nesutále hravo napádajú. Málokdo totiž pri slove boj napadne ako veľmi kontaktný tento šport je. Aj sama Katsa priznala že navzájom svoje telá poznajú ako milenci.

Vatra bola už od malička nenávidená vďaka zhubnému vplyvu svojho otca – Obludy – na krajinu. Brigan pri ňom žil.

ohniva-kristin-cashoreOhnivá. Z týchto troch môj favorit. Láskavá Vatra (anglicky Fire – oheň) s pevnými morálnymi zásadami si po celý život snaží dokázať že nie je ako jej otec. Perfektne hrá na husle. Dokonca to vo voľnom čase učí deti z neďalekej dediny. Ako každá Obluda miluje mäso iných Oblúd. Ja osobne by som Obludu charakterizovala ako zmutovanú verziu obyčajných zvierat či ľudí pričom sa odlišujú nápaditými farbami a schopnosťou prilákať svoju obeť pomocou mysle. Brigan … múdry, odvážny, svojím spôsobom krásny princ bol spočiatku plný predsudkov. Samozrejme nedokázali obstáť prítomnosť inteligentej a okúzlujúcej Vatry.Tiež chcem upozorňiť na jeden dôležitý detail. Vo väčšine kníh z tohto žánru býva nadprirodzená mužská časť populácie … zidealizovaná. Každý tam je nesmierne krásny alebo mocný či inak nereálne fantastický. Tu to tak nie je a to dodáva príbehu na reálnosti.

Bitterblue usadla na trón ako 10-ročná, obklopená ľuďmi zo stýranou mysľou, schopnými zabíjať pre nič. Zaf, oddaný lienidčan bez rodičov kradne ukradnuté v zúfalej snahe obnoviť psychicky zničenú Monseu.

iskriva-kristin-cashoreIskrivá. Pre mňa osobne neočakávané pokračovanie zo spravovaním kráľovstva ako hlavným motívom čo sa odráža aj na netradičnom zakončení. Preto som sa najviac tešila na pasáže o minulých hrdinoch. Bitterblue (v preklade horká – bitter a blue -modrá) ma na moje veľké prekvapenie očarovala. Nečakala som že nájdem toľké zaľúbenie v tak nie moc romantickej knihe no bolo to tak. Neobyčajné názvy ľudí (napríklad Zasstav či Schmrť), staviby zo skrytým významom patria k tým drobným maličkostiam odlišujúce skvelý výtvor od veľdiela. Samotná hlavná hrdinka nesmierne prispievala svojou neochvejnou túžbou pomáhať druhým aj napriek snahám všetkých jej blízkych zatajiť jej pravdu. V tejto knihe nájdete kopu nečakaných odhalení, niektoré odpovede na Bitterblueine otázky však určite dokážete vydedukovať z predchádzajúcich kníh.

Je len jediná vec ktorá ma na tejto sérií zaráža. Náboženstvo. Nikde o ňom nie je ani zmienka! V našom svete predstavuje jednu z najdôležitejších vecí no tuto o ničom takom nepadla ani zmienka – aspoň pokiaľ viem. Vďaka pokročilosti vedy Hvozďanov mi to však nevadilo. Úprimne po vedané, uvedomila som si to až po zamyslení sa nad Iskrivou. Človek by povedal že za tých pár rokov ma to mohlo čo i len napadnúť. Aj keď som mnohé veci nespomenula verím že táto stručná charakteristika dostatočne doplný oficiálne informácie.