Rachel Hawkinsová – Bitva o Hex Hall (Hex hall 3)

bitva-o-hex-hall_bPosledný diel famóznej trilógie o najprv-čarodejnici-potom-démonovi Sophie Mercerovej Branickovej (keby to nebolo na konci 2 také jasné že k nim v podstate patrí, považovala by som to za spoiler) Athertonovej, o jej najlepšej kamarátke upírke, životnej láske, čarodejníkovi, lovcovi SUP-ov Archerovi a vlastne celej jej spletitej sieti rodiny, známych a aj tej kope nepriateľov. Bez nich by to predsa nemohla byť Bitva o Hex Hall.

Tieto tri knihy rozhodne nepatria medzi najhrubšie v mojej knižnici. Vlastne práve naopak. Nielenže sú tenké a nízke ale aj štýl písma je … celkovo som túto konkrétnu časť začala čítať okolo štvrtej a s časom na jedenie, pozeranie atď sa mi tým podarilo prehrýzť prinajhoršom do deviatej v ten istý deň. Bola to chyba. Pretože napriek tomu všetkému by všetky tie udalosti – nečakané zvraty, odhalenia či priznania – mohli vystačiť pri rozvláčnej autorke aj na hrubú tetralógiu. V poslednej dobe takéto úžasné knižky, kde máte pocit že na konci je to už o niečom úplne inom a stále je to rovnako perfektné stretávam často a návrat k sto-riadkovým opisom, ktorý zabudnem v sekunde, čo ho prečítam, môže byť bolestivý. Tejto knihe totiž nič nechýba.

Viete čomu vďačím za to, že sa mi do rúk dostala táto úžasná kniha? Kúpila som si ju kvôli obalu. Ja dosť často pri vyberaní kníh jednoducho prezerám a prezerám, pričom v záujme svojho duševného zdravia si prečítam len stručnú charakteristiku knihy s dobrým názvom alebo v tomto prípade obalom. V minulých recenziách som to nespomenula, no tie obálky proste žeriem! Drobnosť ale pre mňa podstatná a celkovo toho dosť vypovedá.

Sami určite poznáte knihy s úryvkom na zadnej strane. Táto k nim patrí. Ja ich zbožňujem pri vyberaní. Pri čítaní … buď za a) keď je kniha nudná a úryvok ma zaujal obrňujem sa trpezlivosťou s nádejou, že nakoniec k nemu prídem – ako inak nájdem ho na konci, kde ma to už unudilo do štádia, že to skoro nevnímam, b) ako tento prípad, som tak zahltená do knihy, že až keď si začnem danú pasáž čítať, uvedomím si, že to je ona. Tuto som navyše ani nemusela dlho čakať ale kto by sa divil?! Mohli by vybrať akúkoľvek časť a bola by prinajmenšom rovnako dobrá, ak nie lepšia.

Nechcela som. Nie po tých dvoch minulých recenziách. Ale ten Sophiin či vlastne Rachelin zmysel pre humor ma zase dostal tak že ho nemôžem nespomenúť!  Pre zvedavých fanúšikov a zároveň znalých angličtiny tu sú citáty z celej série: http://www.goodreads.com/author/quotes/2261547.Rachel_Hawkins

Možno si to nikto nevšimol čo je pochopiteľné no táto knížka nemá ako tá predošlá tag milostný trojuholník. Dôvod je jednoduchý. V tejto časti som ho skoro nepociťovala, takže tých pár okamihov kde mohli vzniknúť pochybnosti pridával knihe napätie a nakoniec ho bez problémov prehlušili ostatné … udalosti. Bolo toho dosť, takže radšej sa ich nepokúsim ani umelecky opísať. Keď si to prečítate, uvidíte.

V tejto súvislosti musím povedať že okrem hlavných hrdinov bol Cal asi najobľúbenejšia postava … čo to trepem?! Všetci boli úžasní. Jej rodičia (pri ich znovu dávaní do kopy moja romantická duša poskakovala a kričala ako puberťáčka), aj všetky tie postavy z ktorých sa vďaka Sophinemu charakteru stali úžasné priateľky si ma omotali okolo prsta.

Už len o Sophie by sa dala napísať kopa vecí. Vedela by som sa rozhovoriť aj o rôznych zmysluplných myšlienkach spomenutých v tejto knihe, pretože vďaka nim je nielen zábavná ale vás pobáda k zamysleniu a celkovo tomu dáva hlbší význam. Tiež by sa patrila spomenúť tá scéna kde skoro bola moja ružovučká kráska (rozumejte Bitva o HexHall) pomáčaná slzičkami ale pravda je taká že je omnoho, omnoho ale fakt o mnoho lepšie si ju raz prečítať ako o nej milión krát počuť.