Veronica Roth – Divergencia (Divergencia 1)

Beatrice nepatrí do Sebazaprenia. Aspoň nie úplne.  Je súcitná. Inteligentná. Odvážna.  To v spoločnosti, v ktorej žije nie je prijateľné. Človek môže byť len úprimný a patriť tak do Otvorenosti alebo nebojácny a patriť do Neohrozenosti. Divergencia nemá frakciu. Divergentný oficiálne ani neexistujú. Nikde sa skutočne nezaradia. A ak Tris nechce patriť k Bezprízorným, odpadlíkom bez domova,  musí predstierať. Je unavená z neustáleho myslenia na druhých a  k Neohrozenosti patrí aj sloboda, alebo nie? Aj preto sa rozhodla odísť od svojej milovanej rodiny do neznámeho prostredia kde zistí, že nemusí vôbec prežiť iniciačnú skúšku. Pritom zisťuje, že rodinu môžu čiastočne nahradiť priatelia, alebo že sú aj veci ktoré vám rodina dať nemôže.

Po väčšinou chladný Štyri skrýva tajomstvá, niektoré bolestivé, iné jej môžu pomôcť si uvedomiť že na svete nie je sama. Že srdce sa vie rozbúchať silnejšie nielen od strachu a tiež, že niekto iný vo vás môže vidieť viac než vy sami v sebe.

Na dovolenku, do práce, školy či len pre zábavu na doma. Táto kniha vám poskytne všetko, čo vám na tom konkrétnom mieste chýba. Stačí sa začítať do tejto knihy a z lenošenia na pláži sa razom stáva nebezpečné dobrodružstvo a vy pri tom nemusíte pohnúť ani prstom. Nudíte sa doma? Otvorte bránu do tohto spletitého  postapokalyptického sveta a prechádzajte sa s hlavnou hrdinkou pozostatkom slávneho mesta Chicaga.

Ľudia čo za skazu svojho sveta vinia bojazlivosť sa rozhodli založiť Neohrozenosť. Tam teraz patrí aj Tris. Rozhodli sa že musia čeliť strachu, premôcť svoje slabosti aby im tak  nestáli v ceste za lepšou budúcnosťou. Nie je to dokonalé. Odklonili sa od pôvodného cieľu. Tímová práca je skôr bezvýznamné slovo než jeden zo základných kameňov tejto spoločnosti. Naučíte sa tu prekonávať strach, to áno, ale za akú cenu?

Nové technológie majú v tejto knihe diskutabilné postavenie. Nemajú lietajúce autá ani iné super dopravné prostriedky. Chodia autobusom alebo vlakom! Chudáci. Nemajú super moderné laserové zbrane. Len obyčajné pištole.  Zato dokážu preniknúť človeku do hlavy. Môžu vás prinútiť vidieť veci čo neexistujú. Konať spôsob aký by vás v bdelom stave ani nenapadol. Hodí sa to napríklad v simuláciách kde môžu kandidátov Neohrozenosti testovať ako dokážu prekonávať svoj strach.

V knihe nájdete stručné popisy prostredia. Nenudíte sa pri nich, len dostanete predstavu o priestore a vďaka Trisinej všímavej a inteligentnej mysli tam vždy nájdete aj poznámku či predpoklad z videných detailov. Chápe veci do hĺbky. Nekoná bez rozmyslu. Aj Štyri to na nej oceňuje. Navonok ako tréner, v duchu ako zamilovaný chalan. To sa však dozviete až neskôr pretože je táto kniha písaná z pohľadu Tris a takéto rozhovory nemali možnosť viesť tak často ako by si priali.

Veronica Roth – autorka tejto skvelej knihy, má neuveriteľný talent na písanie. A keď uvážime že toto je jej knižný debut … už vidím jej ďalšie knihy vo svojej poličke.

Zamysleli ste sa niekedy nad tým ako dobre poznáte svojich rodičov? Tris vždy vedela, že jej mama je obetavá, milujúca, tichá, rozvážna … má jednoducho všetky predpoklady na Sebazaprenie. Aspoň tak to vidí Tris. Pravda je však taká, že všetci rodičia majú svoju minulosť o ktorej ich dieťa nemá ani tušenie. Myslím, že rovnako ako Tris by ste po pár správnych otázkach zistili, že svojich rodičov nepoznáte tak dobre ako si myslíte. Sama som to poznala na vlastnej koži. Položte si otázku. Ako dlho poznám rodičov a čo z toho si vlastne pamätám? Ak si úprimne odpoviete, nebude to moc v porovnaní s rokmi ktoré prežili bez vás. A tie ich pritom najviac ovplyvnili.

Najkrajšiu myšlienku podľa mňa vyslovil Štyri. Osobne sa s ňou stotožňujem aj keď je platná hlavne v ich svete. Pretože aj keď je v poriadku robiť, čo považujete za správne. Stretávať sa s ľuďmi s podobnými ideálmi. Nemali by ste odsudzovať iných za ich názor aj keď je podľa vás nesprávny. Presne to sa totiž deje v tejto knihe. Štyri povedal a ja s ním súhlasím, že frakcie začali zhadzovať hodnoty iných frakcií čo je podľa mňa pravda. Dokazuje to napríklad neznášanlivosť Informovanosti k Sebazapreniu a ich útoky na vládu Sebazaprenia. Tým, že sa ľudia delia na frakcie sa zároveň odstrihnú od možnosti sa rozvíjať. V každej frakcii totiž skúmajú a trénujú len jednu stránku osobnosti. To je zlé. Človek by mal byť aj inteligentný aj nebojácny aj mierumilovný aj prajúcny.

Každopádne mi táto kniha poskytla príjemné vyrušenie z každodennej rutiny. Prinútila ma zamyslieť sa nad rôznymi vecami a pozerať na problémy z viacerých uhlov. Podľa mňa je skvelá a teším sa na pokračovanie.