Becca Fitzpatricková – Ticho (Zavrhnutý 3)

Keby som nepadol, nikdy by som ťa nestretol ...Nora bola unesená Hankom Milerom, svojím biologickým otcom. Ona to však nevie, pretože všetky jej spomienky z posledného obdobia boli vymazané. Z posledných týždňov školy a leta zostali slabnúce záblesky čierneho páru očí a nežných dotykov. Nora nevie čo si má o tom myslieť. Vždy keď ho má na dosah ruky, jej myseľ spadne do čiernej diery zabudnutia. Jej povaha ju núti snažiť sa spomenúť si na to, čo jej bolo pre vlastné dobro odobraté.

Pokiaľ bude kvalita tejto série vzrastať ako doteraz, bude štvrtý diel viac než fantastický. Becca využila nefilskej schopnosti vymazávať pamäť k vytvoreniu ďalšej prekážky v ich vzťahu. Tentokrát je to však len prekážka, dočasný problém. Navyše, aj keď sa s Jevom alias Patchom stretne až neskôr, strany kde sa spomína sú povypletané v celej ne-Jevovskej časti. V rôznych formách. Nora si zisťuje podrobnosti od najväčšej nepriateľky o tom, čo sa stalo,  pričom naráža na to, že je v nej aj on. Ďalším, kto ho spomína je aj Scott.

Bývalý Norin priateľ alias nefil sa vracia na scénu v podobe bezdomovca, obrazne povedané. Nemá dom, pretože tam by ho určite čierna ruka Hank vypátral. V tejto časti, či je to paranoja alebo skutočnosť, každopádne vedie s Norou dialógy o zabudnutej minulosti a možnej spoločnej budúcnosti. Veď viete, ako to býva, nepriateľ môjho nepriateľa je môj priateľ. Nehovoriac o tom, že Scott Nore daroval auto – rozišli sa rozhodne v dobrom. Navyše sa v tomto diele skutočne začínajú spriateľovať. Scott je očividne viac než len pekná tvárička. V prvej časti ľutoval, že nezachránil Norinho otca, ale to bolo skôr citové zrútenie, ako prejav jeho citlivejšej povahy. Má veľmi zaujímavú, no hlavne čarovnú vecičku, ktorá mu zlepšuje schopnosti. Ale on to nakoniec odmieta, odmieta byť závislý na moci, odmieta porušovať zákon. Odmieta byť otrokom. Za to všetko si u mňa získava „dobré body“.

Jedno ma však trochu mrzí – skôr dejovo –  pretože z iného pohľadu to znamená zaujímavú zmenu. To, že Noru považujú za blázna. Vraj sa môžu pri výpadku pamäti objaviť aj halucinácie a tak jej nikto neverí.

Ako som už povedala, Jev je moja najobľúbenejšia postava. Poďme teda k najneobľúbenejšej – tou je Norina mama. Keby Hank nebol taký dobrý herec, dalo by sa to odľahčiť aspoň tým, že je možno duševne chorá, ale to ona nie. Obrazne povedané, je to zradkyňa.

Niektoré scény som vôbec nečakala, no o to viac sa mi páčili. Napríklad, Nora a vlámačka? Alebo Jev a tanečník? Navyše pokiaľ príbeh „neoslaďujú“ strety hlavných hrdinov v skutočnosti, aspoň spolu snívajú. Vďaka schopnosti byť spolu vo sne sa môžu rozprávať, dotýkať sa a robiť aj kopu iných vecí… 😀 Táto kniha mi prišla asi najviac romantická, plná elektrizujúcich scén, aj dobre známeho tepla.

Koniec otvára nové možnosti štvrtému dielu, kde sa všetko presúva na novú úroveň. Chešvan sa blíži a oni sa s tým budú musieť vysporiadať – spolu. Mám pocit, že teraz keď si Becca Fitzpatrick vytvorila dostatočne závažný problém, môžu byť hlavní hrdinovia oficiálny pár. Bude to určite zaujímavá zmena.

Knihu Ticho zo série Zavrhnutý od Becci Fitzpatrickovej nájdete na Literama.sk

Fanúšikovia tejto úchvatnej série Zavrhnutý tiež určite ocenia poslednú kapitolu, kde autorka líči ich prvé skutočné stretnutie z Jevovho pohľadu.