Alyson Noël – Modrý mesiac (Nesmrteľní 2)

symbolické - Modrý "mesiac", láska, úloha kvetovAko silná môže byť láska? Hovorí sa že láska hory prenáša ale je to skutočne tak? Ever miluje Damena celým srdcom. Sú spriaznená duše. Jing a jang. Tak prečo vôbec premýšľa že by sa jej keď nastane spln modrého mesiac vzdala? Čo môže byť silnejšie ako ich láska?

Everin život nie je dokonalý no nemá k tomu ďaleko. Dobrých priateľov. Bohatú tetu Sabine, síce dosť zaneprázdnenú ale majú sa skutočne rady. Hlavne však má úžasného chalana či skôr „nesmrteľnú lásku/spriaznenú dušu/božského partnera“ – Damena. Jediná nedokonalosť ktorá v skutočnosti opäť spojila ich dvoch je smrteľná autonehoda. Nielenže zabila jej rodinu ale ocitla sa so svojimi novými schopnosťami v neznámom prostredí kde žila pod nátlakom emócii, myšlienok a obrazov od iných ľudí. Síce má tie schopnosti stále no teraz má Damena. Ten jej pomáha nielen z vypínaním toho zmätku. Pretože aj keď stačí dotyk, pohľad alebo slovo a všetko zmĺkne, tie schopnosti sú, od kedy si zvolila nesmrteľnosť s pánom Dokonalým, jej súčasťou.

Začiatok druhého dielu mi dal konečne môj vysnívaný scenár :D. Damen a Ever, spolu, bozkávajú sa a užívajú si tú jednoduchosť, stačí im byť spolu. Dokonca aj na Everinom zdráhaní mi vadí len ten motív. Veď je tak mladá, má na to ešte čas. Pravda však skrýva jej neschopnosť prijať jeho minulosť. To mi vadí. Nedokáže sa zmieriť s tým že niekoho mal ešte pred ňou. Pozitívne ú následky. Pretože táto kniha je nielen o sile lásky. Je aj o tom ako sa vyrovnať s minulosťou. Do tej ich spoločnej nám autorka dovolila nahliadnuť v krátkych zábleskoch Damenových spomienok.

Ďalšia úžasná novinka – Letozem. Kúzelná krajina kde sa všetky priania stávajú skutočnosťou. Stačí si na niečo a pomyslieť a o chvíľu to máte pred sebou. Na každý ďalší výlet sa Ever nesmierne teší a ja to dobre chápem. Je tam nádherne. Taký malý raj. Dokonca vtedy skutočne počúva pri výklade a darí sa jej tam dostať bez pomoci.

Drina vypadla z hry preto musela byť nahradená ďalšou osobou. Uhádnete kým?

Čo sa týka postáv, Alyson si skoro nikoho nepridávala. Radšej viac zapracovala na tých čo má. Nepracuje len na nesmrteľnom páre. Dáva si záležať aj na iných osobách. Miles sa stáva hercom. Jediná skutočne nová osoba je Roman. Chodí k nim do školy a šíri okolo seba aury pohody aj napriek svojmu peknému výzoru.

V Letozemi spoznáva Romy a Rayne. Záhadné dvojčatá. Pomáhajú jej s objavovaním vyblednutích spomienok, desivých informácií a s orientáciou v tomto čarovnom svete.

Mňa osobne zo začiatku obálka dosť odrádzala. Príliš sa mi podobala na série ako Škola noci či Vampírska akadémia, ale teraz viem, že to je viac symbolické. Ja by som zvolila trochu veselšie farby, ale to je už otázka vkusu. Každopádne je to jedna z mojich obľúbených sérií.

Alyson Noel je americká spisovateľka fantasy literatúry pre mladých (young-adult fiction). Pochádza z Californie. Bola nominovaná na niekoľko literárnych ocenení. Okrem série Nesmrteľní (Immortals) napísala tiež sériu nadväzujúcu na Nesmrteľných – Riley Bloom (3 časti), ktorá sa venuje Everinej sestre, Riley.

Práve séria Nesmrteľní ju vyniesla na popredné priečky predajnosti a slávy. Knihy boli preložené do viac ako 30 jazykov. Alyson teraz pracuje na novej sérii Soul seekers (v preklade Azyl pre duše).

 

Mnohých tiež určite zaujme že mala svetové turné. Mňa samu táto skutočnosť príjemne prekvapila – hovorí totiž ako si autorka váži svojich čitateľov. chceli by ste sa o nej dozvedieť viac? Pri návšteve Bratislavy s ňou jedna vľmi populárna blogerka Judit spravila rozhovor ktorý nájdete tu. Pár info o jej kariére nájdete aj tu.

Chcete vedieť ešte viac? Navštívte autorkin officiálny blog kde nájdete kompletný zoznam jej kníh, rozsiahlejší životopis, zoznam chystaných akcií a mnoho ďalších zaujímavostí! A ak sa ešte stále neviete rozhodnúť, prečítajte si aj ďalšie z mojich recenzí série Nesmrteľný!