Alyson Noel – Krajina tieňov (Nesmrteľní 3)

Život je ako mozaika. Skladá sa z obyčajných maličkostí aj veľkých chýb. Ever svojím neuváženým konaním odsúdila Damena aj seba na život bez dotykov. Keby si totiž vymenili čo i len molekulu, Damen zomrie. Navyše ich láska prechádza ťažkým obdobím zvané Jude. Niektoré veci sú predurčené, iné vieme zmeniť. Ako však vieme určiť kedy zasiahol osud a kedy máme na výber?

Zlaté srdce hlavného hrdinu trochu kazí jeho záľuba v pekných a drahých veciach. Tá zachádzala bez Ever do krajností. Povedať že v minulosti si užíval život plnými dúškami je poriadne mierne povedané. Problém s jeho minulosťou však trápi len jeho. Po toľkých rokoch márnivosti nemôže byť naozaj spolu so svojou životnou láskou a to si kladie za vinu. Musí odčiniť všetky tie roky pôžitkárstva. Preto od základov mení svoj životný štýl. A to vo veľkom!

Ako vždy je kniha plná rôznych zvratov. Roman nezomrel. Stále balí Ever aj keď mám pocit že len preto čo predstavuje. Zakázané ovocie predsa chutí najlepšie.

Jude je vysoký, opálený, múdry a dokáže vidieť mŕtvych. Stávajú sa z Ever veľmi dobrý priatelia. Aspoň dokým nestretne Damena. Jeho čudná reakcia akoby kričí tajnostkárstvom. Ever to nechápe. On jej neodpovedá. Vyzerá to že žiarli ale to predsa nie je možné! Tak prečo sa chová divne?

Damen má okolo šesťsto rokov, na deti mal kopu času a s jeho úžasnou starostlivosťou by mohol vychovať skvelé deti. Ever je naopak mladá, neskúsená. Napriek tomu sa z oboch stávajú náhradný rodičia. Už od začiatku však vidieť že mladé dievčatá vôbec nemajú Ever v láske. Jej práca a Damenova výchova kradne ich spoločný čas. Napriek tomu že našli spôsob ako si byť čo najbližšie , ani tento ich polo-dotyk nestačí. Takéto leto si vôbec nepredstavovala.

Ako vždy je kniha plná rôznych zvratov. Roman nezomrel. Stále balí Ever aj keď mám pocit že len preto čo predstavuje. Zakázané ovocie predsa chutí najlepšie.

V tomto diele určitým spôsobom Alyson prekračuje hranice schopností k mágii. Nie všetko dokonale vysvetľuje tak ako pred tým. Napriek tomu ma opäť strhla svojim napínavým rozprávaním kde nechýbala láska, priateľstvo, bolesť, strata či vernosť. Tiež vždy ocením keď v poďakovaní zmieni nás čitateľov, čo považujem za jeden zo znakov skutočnej spisovateľky.

Koniec bol … dych vyrážajúci. Stali sa veci ktoré by ma nikdy nenapadli že sa môžu stať. Vývoj jednej konkrétnej postavy urobil riadny skok. Roman je stále rovnaký aj keď v tomto dieli ešte lepšie vidieť jeho povrchnosť a prospechársku prefíkanosť.

Nedajte sa pomýliť depresívnym názvom. Táto kniha ma rozosmiala, bolo mi smutno a vyskytol sa ten zriedkavý prípad a ja som nemala chuť vyplieskať hlavnú postavu pretože Jude-Ever-Damen ani nie sú typickým milostným trojuholníkom. V skutočnosti si Ever nepripúšťa pochyby. Len Damen so svojím znovunájdeným , no v tej chvíli nepotrebným altruizmom trval na tom že by mala svoju voľbu zvážiť. Dokonca aj ten mi prišiel romantickí. Zdá sa že Alyson vyniká v umení dohnať situáciu k hranici pri ktorej mám chuť búchať hlavou o stenu a pritom ju neprekročiť. Ak teda hľadáte romantickú no v určitom zmysle realistickú (pretože ani ich vzťah nie je dokonalý) knihu , táto vás rozhodne zaujme.

Nájdete na Literama.sk… Alyson Noel – Krajina tieňov (Nesmrteľní 3)

Chcete vedieť ešte viac? Navštívte autorkin officiálny blog kde nájdete kompletný zoznam jej kníh, rozsiahlejší životopis, zoznam chystaných akcií a mnoho ďalších zaujímavostí! A ak sa ešte stále neviete rozhodnúť, prečítajte si aj ďalšie z mojich recenzí série Nesmrteľný!