Kiersten White – Nikto nie je bez viny (Zlodejka duší 2)

Kiersten White – Nikto nie je bez viny (Zlodejka duší 2)

Evie konečne dopadla do svojej vysnívanej reality. Ale tak ako to už vždycky býva, nie je to úplne to čo chcela. Samozrejme má radosť že sa zbavila všetkých tých upírov, vlkodlakov a hlavne víl no zisťuje ako všedná a nudná dokáže tá jej normálnosť byť. Okrem toho sa nedokázala zbaviť všetkých nadprirodzených vecí a ľudí v živote. Akoby aj hej , keď jedného z nich tak miluje?


Komplikovaný a nepopierateľne fascinujúci svet ktorý vytvorila vo svojej trilógii Kiersten Whiteová  (blog, „kontakt“, info) sa popri vtipných, dojemných či nadpozemským scénach zamýšľa nad hlbokými vecami ako je túžba zapadnúť. Hlavná hrdinka Evelyn je zo začiatku ochotná urobiť všetko pre to aby našla domov. Klame, chodí na miesta kde by nemala vôbec byť, popiera pravdu aj pred sebou, zatajuje dôležité informácie ľu’dom aj nie-úplne-ľuďom naokolo. Jej neobyčajná púť za normálnosťou je popretkávaná z dvoch rozdielnych a napriek tomu totožných svetov.

Najúžasnejšou postavou je podľa mňa Lend. Polo-človek , polo-vodný chalan ktorý ju miluje. Má milé a úprimné srdce, šarm a charizmu. Žiadny ne-človek sa s ním necíti zle. Je to vlastne jeden z jeho cieľov. Študovať na univerzite , využiť všetky znalosti na pomoc nadprirodzeným. Zo začiatku dokáže osladiť obyčajný školský život úžasne romantickými prechádzkami a výletmi.

Evie mu tají veľmi dôležitú informáciu v záujme svojho zapadnutia. Napriek tomu dokázala Kiersten zaobaliť všetky nesprávne dôvody tak úžasne do výhovoriek že som ani nemala chuť ju prepleskať nech sa spamätá a povie mu to.

Vo svete kde sa snažila dostať pred tým odhaľuje nástrahy na ktoré ju nedokázal pripraviť ani jej najobľúbenejší seriál Eastonská stredná. Nová normálna čiže ľudská kamarátka Carlee tvorí jeden z dôležitých bodov normálnosti. Škola sa pre ňu stáva len spôsob akým sa dostať za Lendom. Lend študuje na Georgetownu , tam má Evie namierené.

Napriek tomu že by sa snaha hlavnej hrdinky mohla zdať prehnaná, osobne nedokážem pochopiť ako sa cíti. Nezažila som to totiž na vlastnej koži. Nemala ľahké detstvo, vláčenie po detských domovoch a pestúnskych rodinách nie je moc prospešné duševnému zdraviu.

To sa však dá považovať za normálne. Pracovanie v MAKNAB-e už rozhodne nie. Medzinárodná Agentúra na Kontrolu NAdprirodzených Bytostí (V originále IPCA) je pre Evie ako klietka. Nemala žiadnu voľnosť pohybu. Úžasné destinácie kde prichádzala si nemohla vychutnať, bola tam predsa na misii za veľa krát životu nebezpečnými tvormi. Teraz však vie pravdu. Nie je človek. Ani sylph , vlkodlak , trol či tulenia panna. Je prázdna bytosť. Okrem jej podobne stvorenej nevlastnej sestry Vivian jediná svojho druhu. Nielenže má schopnosť vidieť cez „podoby“ na skutočnú podstatu bytosti ale dokáže ju aj vysať. Okrem toho to blbé proroctvo:

 

 Oči ako topiaci sa sneh,

chladná z vecí ktoré poznať chce …

 

 

 

 

 

Najhorší však je pohľad na svoju vlastnú dušu, tak malinkú, tak ľahko prehliadnuteľnú. A v podstate by nemala mať ani to málo!

Prvý diel, Zlodejka duší, vyšiel v čase keď som ešte nerobila recenzie preto tu uvediem jednu zaujímavosť aj z neho. Raquel, Eviena šéfka či skôr adoptívna mama má veľmi unikátnu schopnosť. Vyniká vo vzdychaní. Tým samozrejme myslím také tie zdanlivo obyčajné povzdychnutia, súčasť bežného života skoro každého. Ona ich povýšila na umenie. Evie vie skvel interpretovať jej zložité povzdychy ktoré vyjadrujú jej názor viec než čokoľvek.

Veľký problém v škole je pre ňu aj telesná výchova. Únavným behom , tímovým hrám kde riskuje život nepomáha ani prísna učiteľka. Ich vzťah má ďaleko od dokonalosti. Dokonca aj Carlee tvrdí že slečna Lynnová ju skutočne neznáša.

Miestom najvýraznejších stretnutí nadprirodzena s „realitou“ dochádza v neobyčajnej reštaurácií. Toto miesto majú v obľube zákon dodržiavajúci nesmrteľný , niektorý tam pracujú iný sa tam len stretávajú. Nútené hodiny práce Evie neznáša ale peniaze potrebuje.

Osobne si myslím že obálky sú úžasné. Hlavný motív vždy ostáva. „Evie“ v nijakých šatoch (napríklad tu najdete fotenie obálky tretieho dielu), zadná strana len obmieňa frázy pod rôznymi druhmi nadprirodzených a samozrejme je iná aj oficiálna anotácia.Bolo pre mňa nesmiernym prekvapením keď som zitila kdo vlastne robí modelku na prednú stranu. Scarlett Johansson je tvárou mnohých značiek a hrala napríklad vo filme Iron man alebo Pomstitelia. Možno to nie je dokonalá Evie, napríklad nie je teenagerka ale je skutočne fotogenická a má k tomu blízko.

Tejto knihe, ideálnej na slnečné pláže aj sychravé večery nič nechýba. Sem tam humorné, často zúfalo romantické a zároveň nesmierne hĺbavé. Napríklad v Eviných osobných monológoch často rozmýšľa o previnení rozmarných alias víl, správnosti utajenia svojich nebezpečných aktivít a túžbou zapadnúť. Tú s ňou zdieľajú mnohý ľudia či skôr nadprirodzený. Napríklad Arianna, spolubývajúca upírka. Jej príbeh je smutný a nespravodlivý. Hlavne vo svetle neskorších udalostí.