Juraj Červenák

Juraj Červenák

„Píšem predovšetkým dobrodružné príbehy. Na tom si zakladám. Klasická dobrodružná literatúra je dnes ukrutne vzácna (hlavne na slovenskej scéne – tam je tuším ‚dobrodružný príbeh‘ niečo ako nadávka), takže sa ju v rámci svojich skromných možností pokúšam vzkriesiť. Cez fantasy, cez historické príbehy, cez mýty a legendy…“

Juraj Červenák, rodák zo Žiaru nad Hronom, spiaty s Banskou Štiavnicou, známy slovenský autor fantasy literatúry. Preslávil sa knihami o Conanovi, černokňažníkovi Roganovi a bohatierovi Iľjovi Muromcovi a o slovenskom legendárnom hrdinovi Bivojovi.

Na gymnáziu začal s písaním poviedok a kreslením komiksov. Prvýkrát publikoval v komicsovom magazíne Bublinky príbeh Tyrgon – Tajomný stretnutie. Pod pseudonymom George Callahan napísal fantasy román Conan a tiene Hyrthu, pod pseudonymom Thorleif Larssen Meč z Thormarenu, Klenot zakliateho čarodejníka.

Od roku 1997 je členom redakcie magazínu Fantázia (filmová rubrika a knižné recenzie). V roku 1998 bol nominovaný v súťaži O najlepšiu fantasy, v 1999 s poviedkou Krvavý oheň, biely oheň … zvíťazil a získal titul Nositeľ meča.

Teraz žije v Košiciach, od roku 2005 pracuje ako spisovateľ a publicista na voľnej nohe. Pôsobí ako filmový recenzent a redaktor pre časopisy Fantázia, Pevnosť a DVD mag, píše novinky pre ČSFD.cz.

Skoro všetky jeho knihy doteraz vyšli v češtine, postupne začínajú vychádzať aj u nás v slovenčine.