Další báječný rok – Michal Viewegh

Po päťročnom odstupe sa najpopulárnejší český spisovateľ Michal Viewegh opäť vrátil k žánru denníka. Další báječný rok je zaujímavou osobnou kronikou roku 2010, prinášajúcou detailný portrét najznámejšieho a najčítanejšieho českého autora.

Na otázku: prečo znovu denník? uvádza: „Po prvé, dúfam, že okrem nevyhnutných banalít obsahujú moje denníky aj nejakú tú nebanálnu myšlienku, pravdivý postreh, vtip, slovnú hračku, zaujímavú situáciu, autentický cit, otvorené priznanie, nevšedné stretnutia, veselú historku a tak ďalej. Po druhé: aj ja, čoby náruživý čitateľ, rád čítam denníky spisovateľov; keby vyšiel v preklade napríklad denník najpredávanejšieho súčasného španielskeho alebo nórskeho spisovateľa, rozhodne by som si ho prečítal. A do tretice: aj keby nakrásně môj život banálny bol, nemá snáď čitateľ právo moje denníky ignorovať? “

Michal Viewegh (* 31.3.1962, Praha) je populárny český spisovateľ, nositeľ Ceny Jiřího Ortena z roku 1993.

Vyštudoval češtinu a pedagogiku na Filozofickej fakulte UK. Už od začiatku štúdia začal publikovať svoje poviedky v Mladé frontě. Po vysokej škole krátko učil na základnej škole v Prahe 5, ale už v roku 1993 učiteľské povolanie zanechal. Stal sa na dva roky redaktorom v nakladateľstve Český spisovateľ, potom definitívnu spisovateľom z povolania. Jeho kritici tvrdia, že píše „divnými štýlom“ a jeho knihy zaraďujú k tzv „nízkej literatúre“. Okrem románovej je aj autorom literárnej paródie (Nápady láskavého čitateľ, 1993). V posledných rokoch vydáva pravidelne každú jar novú knihu, ktorých sa predá okolo 50 000 výtlačkov.