Ken Follet: Piliere zeme

Piliere zeme - knihaKen Follet nás vo svojom historickom románe zavedie do stredoveku s jeho autentickou atmosférou. Je to výnimočná kniha, pri čítaní máme pocit, že sami žijeme v stredoveku. Ide o pútavé rozprávanie plné záhad, násilností ale aj lásky a vášne…

Kniha Piliere zeme sa stala najčítanejším románom na všetkých kontinentoch, v Nemecku dokonca pripravujú už jej 78. reedíciu.

Ocitnete sa v stredovekom Anglicku, ktoré po smrti kráľa Henryho sužuje nielen občianska vojna, ale aj hladomor a rabovanie. Na Kingsbridgeskom priorstve a Shiringskom grófstve sa kruto podpíšu boje o následníctvo. Gróf zo Shiringu zomiera vo väzení, jeho majetku sa zmocňuje William z Hamleighu, ktorý sa neľudsky pomstí jeho deťom. Keď tieto nájdu útočište u priora Philipa v Kingsbridgei, nielen on, ale aj jeho snaha postaviť v Anglicku prvú gotickú katedrálu, sa stávajú terčom Williamovej nenávisti. Neštíti sa nijakej zrady, vraždy a neprávosti, len aby si posilnil svoju moc a získal väčšie bohatstvo.

Anglická gotická katedrála – Follettova bytostná vášeň – sa stáva ďalšou nositeľkou deja spolu s rodinou Toma Staviteľa. Autor približuje zanietenie, umenie a majstrovstvo stredovekých staviteľov, ktorí v primitívnych podmienkach vytvorili kamenné skvosty, ktoré nám i dnes vyrážajú dych.