Noc divadiel

Prvýkrát u nás, v 8 mestách, 28 divadlách, na 35 scénach. Na Slovensku sa konal 1. ročník unikátneho kultúrneho podujatia – „Noci divadiel“. Heslom prvého ročníka je „Dnes v noci nezhasíname“.

Banská Bystrica – Bratislava – Martin – Nitra – Košice – Trnava – Žilina – Prešov, to sú mestá, kde ste mohli sledovať 20. 11. 2010, tentoraz už aj na Slovensku interaktívne tvorivé európske podujatie „Noc divadiel“. Po prvý krát sa tak slovenské divadlá rozhodli otvoriť svoje „opony“ a nechať si nazrieť až do zákulisia a to doslova.

Návštevníci mali možnosť prezrieť si priestory, do ktorých sa bežne nedostanú, zapájať sa do deja, diskusií alebo len tak sa usadiť a sledovať dianie okolo seba. Súčasťou programov boli čítačky, projekcie, ukážky z netradičnej tvorby, koncerty, improvizačné výstupy, ukážka prípravy predstavenia, inscenované čítanie na dobrú noc alebo napríklad fotografovanie sa v kostýmoch.

Noc divadiel u nás zastrešuje Divadelný ústav Bratislava. Toto podujatie vzniklo na podnet francúzskych divadelníkov, prvýkrát sa konalo 25. októbra 2008 v Detskom divadle Dubrava v Záhrebe a v Šibenskom divadle.

S prísľubom, že sa tento projekt bude sa konať každoročne, vždy tretiu novembrovú sobotu vo viacerých slovenských mestách súčasne, už teraz sa tešíme na jeho druhý ročník.