David Almond: Hra na smrt

Renomovaný britský prozaik David Almond, ktorý s úžasnou imagináciou líči detské handicapy i pošramotené vzťahy, rozpráva  temný a súčasne  nádherne hrejivý príbeh o tom, že ozajstné priateľstvo nepozná predsudky a predstieraná smrť nie je nič v porovnaní so smrťou skutočnou.

Príbeh knihy Hra na smrt nás zavedie do bývalého baníckeho mestečka Stoneygate na severe Anglicka, za ovdoveným dedkom, ku ktorému sa prisťahoval trinásťročný Kit Watson. V novej škole čoskoro objavuje partiu rovesníkov, ktorí si pod vedením darebáka Johna Askew doprajú zvlášť nebezpečnú zábavu v miestach, kam je vstup prísne zakázaný. Hrajú si na smrť – a to tak, že vyžrebovaný jedinec musí stráviť noc v čiernočiernej jame poležiačky ako nebožtík a potom ostatným rozprávať o svojich zážitkoch za bránou smrti.

Večne zasneného Kita síce temné hrátky načas zlákajú a bujná fantázia mu pri nich dopraje stretnutia s prízrakmi detí, ktoré tu kedysi zahynuli pri banskom nešťastí, lenže potom tajomstvo partie nechcene vyzradí a strojca morbídnej hry je vylúčený zo školy. John utečie do bane, aby nebol na obtiaž – a zatiaľ bezproblémový Kit sa za ním do ľudoprázdnych chodieb vypraví v snahe prehovoriť ho k návratu …